Ett yrke som alltid kommer behövas är målare. Alla sorters hantverkare, framför allt om de gör ett bra jobb, blir efterfrågade och gillar du att arbeta praktiskt är det ett säkert sätt att etablera sig på arbetsmarknaden. Även om yrket är praktiskt och det går ut på att hjälpa människor med måleri och tapetsering finns det både karriärvägar och lönenivåer som skiljer sig åt.
Lärling
Alla som börjar som nya målare börjar som lärlingar. Det tar totalt 6800 timmar praktiskt arbete att bli färdig fackman. Läser man på gymnasiet till att bli yrket gör man en del av sin praktik under studietiden. Efter skolan börjar man arbeta och då har man i regel runt 24 månader innan men är färdig.
Annan väg till lärling
Om du är i vuxen ålder och vill byta karriär kan du alltid ansöka om en tjänst som målerilärling. Så länge du kan övertyga arbetsgivarna om att du är där för att stanna kommer det finnas möjligheter att få jobb. En tidig lärling går in på en ganska låg lön men framåt slutet av perioden bör man ligga runt 26.000 kr per månad i inkomst.
Fullärd
Efter de cirka 4 åren av praktiskt arbete har man blivit en fullärd målare. Nu får man genomföra uppdrag helt självständigt och kommer i många fall få åka runt till egna kunder. En fullärd yrkesman inom måleri tjänar någonstans runt 34.000 kr, en lite mindre och andra lite mer. Dessvärre har man sällan särskilt mycket mer lön att hämta än så, då måste man vidare i karriären.
Kalkylator på större företag
Att ta steget från fältet in på kontoret känns främmande för många men det är en bana man kan sikta på. De stora måleriföretagen har anställda som arbetar med att räkna på upphandlingar och lämnar anbud åt företaget. En kalkylator kommer upp en bit i lön jämfört med målaren och snittar någonstans runt 35-40.000 kr per månad.
Egen företagare
Ett karriärsteg som många räds men andra längtar till är att få driva sin egen firma. Som företagare inom måleri har du ansvar för att själv hitta kunder och du har inte heller någon given månadslön. Om du har mycket jobb kan du tjäna bra med pengar, har du inga jobb tjänar du ingenting. Går det riktigt bra kan företaget göra vinst och då kan du, utöver din lön, ta ut lite pengar som aktieutdelning varje år.