Posted on Leave a comment

Renovera hus – pris och planering 

För att lyckas med en husrenovering är planering A och O. Om du har begränsad tid för din renovering, vilket de flesta har, är det viktigt att du lägger upp en detaljerad tidsplanering. Förutom tidsplanering är priset självklart relevant att fundera på och planera för innan du sätter igång med din renovering. Oavsett hur mycket eller lite pengar du har att röra dig med är det viktigt att lägga upp en budget för att veta att pengarna räcker till det du vill göra med takläggarengöteborg.se. 

Gör en överslagsberäkning 

Innan du sätter igång med renoveringen, kontrakterar hantverkare och startar projektplaneringen, är det bra att göra en överslagsberäkning. Syftet med överslagsberäkningen är att få en uppfattning om vad hela renoveringen kommer kosta. För att få en realistisk prisbild för din renovering är det viktigt att du fastställer exakt vad du vill göra. Därefter kan skapa dig en uppfattning om vad priset kan landa på. Du hittar många olika prisuppskattningar på internet du kan använda dig av i din överslagsberäkning. En enklare ytskiktsrenovering kan exempelvis kosta dig cirka 3500 kr per kvadratmeter, medan en mer avancerad renovering kan kosta betydligt mycket mer.  

Lägg upp en budget 

Att lägga upp en budget är grundläggande för att du ska veta vilka pengar du har att röra dig med och hur mycket pengar du kan lägga på varje moment av renoveringen. Desto tidigare du kan lägga upp en budget, desto bättre är det. Efter du lagt upp en budget får du nämligen en tydlig översikt över dina pengar och hur du ska finansiera din renovering på bästa möjliga sätt. Du kan dessutom planera en renovering som du har råd med. Se till att inkludera en post för oförutsägbara kostnader i budgeten. På så sätt har du en buffert att ta av om något går snett under projektet och du behöver spendera mer pengar än du tänkt. Det är ett sätt du kan skydda dig själv från att hamna i situationen att du inte kan slutföra ditt projekt. 

Börja planera i god tid 

Det är aldrig för tidigt för att börja planera. Besvara dessa frågeställningar tidigt i planeringen för att få en bra grund att fortsätta planeringen på. 

  • Vad är syftet med planeringen? 
  • När ska renoveringen utföras? 
  • Vad är den ungefärliga kostnaden för renoveringen? 
  • Hur ska renoveringen finansieras? 

Efter du besvarat dessa frågor är det dags att samla inspiration. Sätt ihop moodboards och samla inspirerande bilder utifrån hur du tänkt dig din renovering. Genom att du skapar dig ett hum om vilken stil du är ute efter redan nu kommer processen vara enklare när du väl kontaktar entreprenörer. När du känner dig trygg och säker på vad du är ute efter är det dags att kontakta entreprenörer för att begära anbud. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *